Fleksjob. Det var aftenens fællesnævner, da jeg for nylig havde fornøjelsen af at besøge Fleksjobklubben Nordjylland, som holder til i HK’s lokaler i Aalborg. Jeg var inviteret som gæst, men gik derfra både inspireret, rørt og opløftet.
En klub med hjerte
Fleksjobklubben Nordjylland har omkring 400 medlemmer i deres Facebook-gruppe. Til aftenens møde deltog cirka 30 personer, både gamle kendinge og nye ansigter. Det var tydeligt, at her er plads til alle.
Styregruppen bød varmt velkommen og fortalte om klubbens formål. Det handler om fællesskab, erfaringsdeling og at støtte hinanden i et arbejdsliv, der ofte kræver mere fleksibilitet end systemet kan tilbyde. Men også om at kæmpe for bedre vilkår – sammen.
Fleksjob – kort fortalt
Et fleksjob er en ansættelse på særlige vilkår for personer med varigt nedsat arbejdsevne. Man bliver visiteret af kommunen, og jobbet skal tilpasses ens ressourcer.
Det er ikke en offentlig ydelse, men et rigtigt job. Lønnen kommer både fra arbejdsgiveren og det offentlige. Man arbejder færre timer, og opgaverne er ofte afgrænsede.
I princippet er fleksjob en rigtig god ordning. Den gør det muligt at være en del af arbejdsmarkedet, selvom helbredet sætter grænser. Men i praksis er der stadig mange bump på vejen. Og det blev tydeligt i løbet af aftenens samtaler.
Fakta der gør en forskel
- Fleksjob blev indført i 1998 og ændret markant i 2013.
- I Danmark er der omkring 85.000 personer i fleksjob.
- Man kan blive visiteret, hvis ens arbejdsevne er varigt nedsat og alle andre muligheder er prøvet.
- Fleksjob er ikke midlertidige ansættelser – det er regulære jobs, med tilskud fra det offentlige.
- Reglerne omkring pension, lønloft og fleksydelse kan være svære at gennemskue. Derfor er det vigtigt med oplysning og støtte.
Når erfaring bliver til ekspertise
Et særligt punkt på programmet handlede om klubbens nylige besøg på Christiansborg. Flere medlemmer var blevet inviteret som eksperter i fleksjob, og holdt oplæg for politikere og embedsfolk. De delte personlige erfaringer og stillede spørgsmål til systemets logik. Eller mangel på samme.
Det gør indtryk, når mennesker, der til daglig kæmper med helbred, regler og energiniveau, også bruger deres kræfter på at råbe magthaverne op. For det koster noget at engagere sig – men det gør også en forskel.
Udfordringer i kø
Aftenen bød også på ærlige samtaler om de udfordringer, mange møder i fleksjob. Et gennemgående tema var pensionsreglerne. Især forskellen på den gamle og den nye ordning. Flere føler sig fanget i deres nuværende job, fordi et skift kan koste dem dyrt økonomisk. Det skaber en følelse af tvang, selv når kroppen siger stop.
Der blev også talt om løn. Mange oplever, at de aldrig bliver tilbudt en lønsamtale. Eller får at vide, at lønforhandling ikke gælder for fleksjobbere. Det er en fejlopfattelse – men den lever i bedste velgående.
Og så er der efteruddannelse. Eller rettere, mangel på samme. For hvordan skal man tage kurser, når man kun arbejder få timer om ugen og bruger al energien på at få hverdagen til at hænge sammen?
Den menneskelige side
Midt i al snakken om regler og rettigheder, var det fællesskabet, der stod klarest. Der blev både grinet og nikket genkendende. For uanset diagnose, er der mange fællesnævnere. Det betyder noget at møde nogen, der forstår. Ikke bare med hovedet, men med hele kroppen.
Gitte Møller Pedersen, en af ildsjælene bag fleksjobklubben, sagde det så fint: “Vi kæmper for det, vi tror på. Det koster mange kræfter og energi, men det er det hele værd.” Verden har brug for mennesker som hende og resten af styregruppen.
Et besøg med efterklang
Det siger noget, når Beskæftigelsesministeriet efterfølgende kontakter klubben. De ønskede at høre mere og besøgte Gittes arbejdsplads. Det blev til 45 minutters samtale mellem Beskæftigelsesministeren og tre fleksjobbere. Om arbejdsliv, frustrationer og skævvridning. Der er endnu ikke kommet en opfølgning. Men bare det, at nogen lyttede, tæller også.
Små sejre og store spørgsmål
Aftenens største styrke var ikke svarene, men spørgsmålene. Hvem informerer egentlig, når lønnen ændrer sig? Hvordan undgår man, at ferietillæg bliver modregnet i fleksydelsen? Og hvorfor er det så svært at blive visiteret til fleksjob i en anden kommune?
Det er ikke altid nemme spørgsmål. Men det er vigtigt, at de bliver stillet.
Tak for inspirationen
Jeg gik hjem med hovedet fuld af tanker og hjertet fyldt af håb. Tak til alle jer, der deltog. Tak for modet til at dele jeres historier. Og tak til Fleksjobklubben Nordjylland for at skabe et rum, hvor vi ikke er alene i vores kamp.
For selvom livet i fleksjob kan være en labyrint af regler og begrænsninger, er der også plads til håb. Plads til grin. Og plads til fællesskab.