Det er sjovere at være positiv

  • 1 år siden
  • 5Minutter
  • 979Ord

Jeg forsøger altid at være et positiv menneske.

Da jeg blev interviewet til Radio4’s program “Vi har lyst”, snakkede vi om livet med endometriose. Her skulle jeg sætte ord på de udfordringer jeg levede med og hvilke konsekvenser det har haft for mig.  Post fra 6. maj 2022

Her fortalte jeg om min hverdag, og hvor stor betydning det har for mig at forblive positiv og optimistisk. Jeg sørger for hver eneste dag at gøre noget godt for mig selv, OG det er virkelig vigtigt for mig at grine dagligt. 

Forventingsafstemning

Jeg spejler mig meget i andre og hvordan de har det. Og det ved jeg, at jeg er langt fra at være alene om. Derfor sørger jeg for at sætte ord på, hvordan jeg har det. 

Når jeg vågner og kan mærke at det er en dårlig dag, så fortæller jeg det til dem omkring mig. 

Min familie og jeg har en aftale, hvor vi har grønne, gule og røde dage. En gul dag kan gå begge veje, en rød dag er kun op af bakke, og grøn giver næsten sig selv. 
Så har vi forventningsafstemt dagen. De ved nu, hvad de kan forvente fra mig, og de ved at jeg ikke bare render rundt og er sur over noget. Vi undgår nogle trælse unødvendige konflikter. 

På mit arbejde sætter jeg også ord på det. På de røde dage vurderer jeg, om det er hjemmearbejde eller en sygedag. Jeg har fået lavet en god aftale med min arbejdsplads, der giver mig denne frihed. Og så hjælper min paragraf 56 på den dårlige samvittighed. 

På de gule dage møder jeg ind på kontoret og siger, at jeg ikke har haft en god morgen, så vi må se hvordan det går. Og her er min arbejdsplads endnu en gang helt fantastisk! 

Den åbne kommunikation

Jeg havde et møde med min leder i går, og han sagde, at han virkelig satte pris på denne åbne kommunikation, fordi så vidste han hvad han kunne forvente. Og hvis de kunne vende dagen til en sjov oplevelse, så var opgaven fuldført. 

For selv om jeg har det dårligt – jeg kan have smerter, kvalme, være træt eller andet – så kan humøret stadig være godt. Det er okay at grine og smile gennem alt det trælse. 

Fra mig til mig

Uanset dagens “farve” sørger jeg for at gøre noget godt for mig selv, det prioriterer jeg højere end at tømme opvaskemaskinen eller sortere vasketøj. 

F.eks. elsker jeg skønhedsprodukter, jeg nyder at forkæle mig selv, det giver mig en følelse af ikke at være syg. 
Og jeg elsker at læse eller lytte bøger eller høre musik,eventuelt mens jeg går en tur, det giver mig en følelse af glæde og ro.

Hvis jeg kigger i spejlet og ser en trist, grå og udkørt kvinde, så ser jeg det andre spejler sig i. Og det gør mig mere negativ. Negative tanker påvirker min hjerne, som påvirker mit nervesystem, og det øger mine smerter. 

Men hvis jeg derimod gør noget godt for mig selv, ser jeg en glad kvinde med farve i kinderne, og det giver mig en positiv følelse, og jeg kan mærke at andre omkring mig oplever det samme. Mine øjne kan ikke altid skjule, hvordan jeg har det, de viser altid sandheden. 

Jeg kan også være trist

Når jeg er negativ og trist, det hænder selvfølgelig, så følger jeg min mors gode råd. 
Det er okay at være negativ og trist i en periode, men så skal du også give slip på det og komme videre. Hvis man havner i en negativ spiral er det svært at komme ud af den igen. 

Jeg går til psykolog en gang om måneden, og det er den bedste gave jeg har givet mig selv. 
Det er en gave som jeg prioriterer frem for andre ting. Her kan jeg få sat ord på alle de triste tanker og bekymringer, få dem vendt et sikkert sted og finde en vej videre.
Nogle gange kan det også blot være at snakke succesoplevelser og blive bekræftet i, at jeg gør det rigtige. 

For der kan komme mange negative tanker og dårlige oplevelser når man er kroniker, livet som kronisk syg er en rutsjebane.
Man skal bare sørge for at turene højest oppe i rutsjebanen er længere end turene nede i bunden. 

Som min bedste ven

Jeg behandler mig selv som min egen bedste ven. Derfor sørger jeg for at forkæle mig selv dagligt med det som gør mig glad. Om det er en lydbog i ørene på en dejlig gåtur, en to timers lur på sofaen, et glas vin med min veninde eller en film i sofaen med min familie, det behøver ikke altid at være noget stort. 

I dag har jeg valgt at arbejde hjemme, da jeg endnu en gang har fået en infektion i kroppen, som har tacklet mig. Derfor er der ikke meget energi at finde. Så i eftermiddag har jeg planlagt en lækker ansigtsbehandling og hvad der hører dertil, mens jeg lytter en podcast. 

Husk at gøre noget godt for dig selv hver dag, uanset om man kronisk syg eller ej. 

Du kan høre programmet som podcast, der hvor du lytter dem. Den findes bla. på Radio4 og Spotify.

Tak for at dele
error
fb-share-icon

Tak for at dele

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Tak for besøget!

Hvis du vil undgå at gå glip af nye indlæg, er det muligt at tilmelde nyhedsmailen.
Som modtager af nyhedsmail får man også adgang til de gratis e-bøger i det digitale bibliotek