Lad os snakke om det

  • 3 uger siden
  • 5Minutter
  • 1068Ord

Lyt til “Lad os snakke om det” her

Lad os snakke om det, intet er tabu, alt skal ud i det åbne.

Jeg har været så heldig, at min omgangskreds fortsat vokser i mit voksne liv. Jeg lærer nye mennesker at kende, og jeg har valgt ikke at skjule de knap så sjove dele af mit liv.

Sidste weekend var jeg i byen med en flok tøser, og vi besøgte lidt forskellige beværtninger rundt om i Aalborg. Vi havde en fest med god mad, kulørte drinks, kolde øl og masser af grin.

Og vi talte om ALT! Intet emne var forkert eller ubehageligt, al berøringsangst var fjernet fra bordet. Rundt om os var der andre glade mennesker, og vi lod os ikke begrænse af omgivelserne.

De tunge emner

Når man slipper fire snakkesagelige kvinder fri i byen, er emnerne mange og forskellige.
Noget af det som betød rigtig meget for mig var, at vi også kunne dele nogle af de tunge emner.

Så da snakken selvfølgelig også landede på svær sygdom og død, kunne vi selvfølgelig også tale om det. Men det fantastiske var, at der stadig var plads til latter. Vi kunne støtte og bekræfte hinanden, og ved at være åbne kunne vi også bringe hinanden glæde gennem sorgen.

Jeg fik også luft for de frustrationer, som jeg bærer rundt med for tiden pga. helbredsproblemer. Men de blev erstattet med grin og latter ved tanken om, at mit normale rolige temperament og lange tålmodighed, var blevet forvandlet til en lille ilter kvinde med kort lunte.

I dagene efter var smilet oftere og større, end det har været længe. Fordi vi snakkede om alt, og vi lod det positive overstige det negative.

Så du også skiltet?

Jeg taler om menstruation, overgangsalder, spiraler og hormoner, som om jeg er ved at beskrive en opskrift på fødselsdagsboller. Det er naturligt og bør også føles naturligt at tale om.

Så da jeg på aftenens sidste beværtning så skiltet på toilettet, delte vi alle højlydt vores fælles begejstring. På skiltet stod der, at hvis man pludselig fik behov for hygiejnebind eller tampon, så skulle man blot henvende sig i baren.

To af kvinderne fortalte begejstret, at på den restaurant, hvor vi spiste, var der anrettet et fint og pænt udvalg af hygiejneprodukter på dametoilettet.

Flere og flere steder har dette tilbud til kvinder, og jeg ser det som et tegn på, at emnet bliver mindre og mindre tabubelagt.

På min arbejdsplads har vi også et mindre udvalg af hygiejneprodukter liggende på toilettet, hvis uheldet er ude. Og jeg er stolt af at være en del af en arbejdsplads, hvor berøringsangsten er pakket væk.

En tur i stigbøjlerne

Jeg fik for nylig foretaget en gynækologisk undersøgelse, og denne viste, at snoren på min spiral var “smuttet” op. Derfor kunne de ikke tage den ud uden at foretage en minihysteroskopi.

Det vil sige, at de sprøjter saltvand op i mig, fører et kamera ind samtidig med at de forsøger at få spiralen ud. Av…..

Der er mange rundt om i mit liv, der spørger til mig og mit helbred. Og jeg er godt klar over, at størstedelen af mine udfordringer er usexede diagnoser i underlivet. Alligevel har jeg valgt at være åben og ærlig omkring det.

Ved at være åben og ærlig møder jeg større forståelse fra min omverden. Og vi skal også kunne snakke om menstruation, spiraler, overgangsalder og underlivet.

Indtil nu har min eneste egnede behandling af endometriose været en hormonspiral.
Og spiral er noget mange af os kender til. Enten i forbindelse med os selv eller andre.

Derfor blev der også heftigt diskuteret rundt om bordet, hvorfor noget så mange kvinder rundt om i verden bruger eller har brugt, fortsat kan gøre så ondt at få opsat eller fjernet!

Medierne har også været fyldt med emnet de seneste mange måneder, hvor kvinder har trådt frem og fortalt om, den smerte de oplever.

Jeg har oplevet en læge sige, at det jo “bare” er et bette niv. Han burde selv have prøvet det på egen krop, så tror jeg, at han ville have formuleret sig anderledes.

I dag oplever jeg meget større forståelse for det, men der er stadig lang vej i mål.

De store skridt i udlandet

Jeg vil aldrig glemme den dag i begyndelsen af 2022, da jeg så en tale af den franske præsident Emmanuel Macron. Han sagde klart og tydeligt, at endometriose ikke er kvindernes problem, det er samfundets.

I Danmark har man udregnet, at endometriose koster det danske samfund milliarder.
Milliarder af kroner til sygefravær, behandlinger og fertilitetsbehandlinger.

I mange lande er der kvinder, som ikke har råd til menstruationsprodukter, og det koster fravær fra skole og arbejdspladser.

Skotland indførte en lov i 2022 som det første land i verden, at skolerne gav fri adgang til menstruationsprodukter. Det er jo en fantastisk udvikling, der sker på et område, der i mange mange år har været omgærdet af tabu!

Og i år trådte Statsminister Mette Frederiksen på talerstolen til Regionernes Topmøde og italesatte et andet stort problem i samfundet. Nemlig hvor underbelyst forskning i kvindekroppen har været. Og min begejstring var stor, da hun i samme tale nævnte udfordringerne ved bla. endometriose og fertilitetsbehandling.

Lad os snakke om det

Hvis jeg skulle nævne ét ønske for fremtiden, så er det, at vi også opnår ligestilling mellem kønnene, når det gælder forskning og behandling af sygdomme.

Jeg finder det så ubeskriveligt mærkeligt, at medicin oftest testes på en mand frem for en kvinde. Årsagen er, at kvinder bla. kan opleve udsving pga. menstruation, graviditet og overgangsalder. Men netop derfor bør medicin til kvinder ikke testes på mænd…

Så lad os nu snakke om det, lad os italesætte tingene og droppe berøringsangsten.
Jeg er færdig med at skjule hygiejnebind og kateter i ærmet på min vej til toilettet.
Det er jo helt naturligt, det har altid været der, og det vil formentlig være der for evigt.

Tak for at dele
error
fb-share-icon

Tak for at dele

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Tak for besøget!

Hvis du vil undgå at gå glip af nye indlæg, er det muligt at tilmelde nyhedsmailen.
Som modtager af nyhedsmail får man også adgang til de gratis e-bøger i det digitale bibliotek