Hvad er GynObs. Fys

  • 8 måneder siden
  • 5Minutter
  • 1074Ord

Lyt til indlægget her

Måske har du tidligere hørt om GynObs. Fys. Måske ved du ikke helt hvad det er.

Jeg har gået til behandlingen tidligere for 3-5 år siden, men jeg er lige opstartet igen i forbindelse med mine tiltagende smerter.

GynObs. Fys er en forkortelse for gynækologisk obstetrisk fysioterapi, og det er en behandlingsmulighed for dem, der kæmper med underlivsproblemer og bækkenbundsudfordringer.

Jeg benytter behandlingen i forbindelse med Endometriose og Lichen Sclerosus med ret stor succes.

GynObs.fysioterapi kort fortalt

GynObs. fysioterapi er mange forskellige ting, men det er fysioterapi med specialiseret behandling rettet mod underlivet og bækkenbunden for både kvinder og mænd.

Det omfatter inkontinens, underlivssmerter, prolaps, smerter ved samleje samt graviditets- og fødselsrelaterede problemer og arvævsgener.

Fysioterapeuterne er trænet til at undersøge og behandle bækkenbunden internt gennem skeden eller endetarmen. Formålet er at forbedre livskvaliteten ved at lindre smerter og genoprette funktionen.

GynOb. fysioterapi tilbydes som regel i en tryg og støttende atmosfære, hvor man kan føle sig forstået og støttet i behandlingen.

Man får en øget bevidsthed om behandlingsmulighederne for underlivs- og bækkenbundsproblemer og ofte hjælper det med at opnå et liv med mindre smerte og mere velvære.

Du kan finde behandlere her:
Dansk Selskab for Urologisk, Gynækologisk og Obstetrisk Fysioterapi
Behandlerliste

Hvorfor GynObs. Fys?

Jeg får behandling ved en GynObs. Fys pga. både Endometriose og Lichen Sclerosus.

Endometriose har dannet meget arvæv i min krop gennem årene, og det kan blive stenhårdt uden behandling. Behandlingen har i mit tilfælde været massage.

Derudover har jeg fået mange muskelspændinger i underlivet pga. endometriose-smerter. Det går primært ud over min bækkenbundsmuskulatur.

Lichen Sclerosus behandles ofte med creme og binyrebarkhormon-salve, men der findes også teknikker til at lindre smerter forårsaget af det spændte væv.

Alt dette hjælper GynObs. Fyssen mig med! Det har virkelig været en kæmpe hjælp for mig, og jeg ville ønske, at det var en obligatorisk del af behandlingen på sygehuset. Det burde gå hånd i hånd med diagnosen.

Behandlingsforløbet

Først kommer man ind til en samtale, hvor man får snakket symptomer, diagnose og problematikker igennem. Det er meget vigtigt, at man føler sig tryg, for det kan være en meget grænseoverskridende behandling.

Og føler man sig ikke tryg ved behandleren, er det okay at sige fra og finde en anden. Det handler meget om kemi.

Jeg har haft to forskellige behandlere, og begge har været super søde og meget dygtige. Jeg har følt mig helt tryg og i gode hænder. .

Undersøgelsen foregår både udvendig, vaginalt og ofte også i endetarmen. Og ud fra undersøgelsen vurderes og planlægges forløbet med fysioterapeuten. Du er meget selv med til at bestemme forløbet.

Et behandlingsforløb for mig har inkluderet vaginal behandling, hvor jeg har fået masseret muskel- og arvæv. Derudover udvendig massage af bækkenbundsmuskel, og behandling med infrarødt lys.

Og så har jeg lært ubeskrivelig meget om bækkenbunden og funktioner. Jeg har også fået meget vejledning i øvelser, massage og stræk der kan hjælpe mig hjemme.

Er bækkenbundstræning nødvendig?

Der må jeg svare et kæmpe rungende ja!

Jeg har ikke lavet mine knibeøvelser regelmæssigt, og sikkert heller ikke udført dem helt korrekt.

Det har resulteret i, at trods jeg ikke har decideret problemer med min bækkenbund, så må musklen gerne være stærkere. Fordi jeg skal bære ikke blot livmoder osv. Jeg skal også bære endometriosevæv. Ud over at jeg nærmer mig en alder, hvor kroppens muskler automatisk bliver svagere.

Og her har jeg fået hjælp og vejledning til, hvordan jeg træner min bækkenbund korrekt.

Fokus på bækkenmusklerne

I mit nuværende behandlingforløb fandt vi ud af, at mange af mine smerter kom fra mine bækkenmuskler i venstre side. Trods mine endometriose-smerter ofte opstår i højre side.

Det er muligvis fordi, at jeg har overkompenseret i venstre side.

Løsningen lige nu er massage og udstrækning. Og jeg har fået vejledning i, hvordan jeg kan supplere behandlingen hjemme.

Det er muligvis kun midlertidigt, fordi vi ved ikke, hvad der skal ske efter min undersøgelse ved min speciallæge. Og der er kun en uge til.

Hvad så med Lichen?

Lichen Sclerosus er en bindevævssygdom, og der kan danne sig arvæv i huden. Arvæven kan gøre huden mindre smidig og fleksibel.

Det kan gøre frygtelig ondt, når huden mister sin smidighed.

Her har jeg lært af min nuværende GynObs. Fys, hvordan jeg kan massere og strække huden, inden jeg påføret cremen.

Om det får en effekt, må tiden vise. Men det betyder meget for mig, at jeg føler, at jeg selv kan gøre en forskel.

Hvad med mig?

GynObs. Fys har gjort en kæmpe forskel mig, hvor jeg har fået hjælp med både Endometriose og Lichen Sclerosus.

Den specialiserede behandling har ikke kun hjulpet på mine smerter, men også givet mig en dybere forståelse for min krop og dens behov.

Jeg er blevet klogere på værdien af bækkenbundstræning, og hvad jeg selv kan gøre. Behandlerne har skabt en tryg og støttende atmosfære, hvor jeg har følt mig set, hørt og forstået.

Med hver behandling har jeg lært mere om min krop og dens kompleksitet. Og selv om det ikke “helbreder” mig, så er jeg blevet bedre rustet til at håndtere mine smerter og gener.

Også selvom at det kan føles virkelig grænseoverskridende i starten. Men det tog ikke lang tid, før det begyndte at føles som alle de andre underlivsundersøgelser man er igennem med mine diagnoser.

GynObs. Fysioterapi bør være en integreret del af behandlingen for sygdomme i underlivet, og jeg håber, at flere bliver opmærksomme på at det findes.

Du er altid velkommen til at kontakte mig, hvis du har nogle spørgsmål, inden du selv kontakter en behandler.

Tak for at dele
icon_Follow_da_DK Hvad er GynObs. Fys
da_DK Hvad er GynObs. Fys

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *