Cystocele er også kendt som livmoder nedsynkning af skedens forvæg.

Nedsunken livmoder er hyppigt og sker hos næsten halvdelen af alle kvinder, der har født. Men det er kun ca. 6 %, der har symptomer. Tilstanden er hyppigere med stigende alder.

Cystocele beskrevet


Nedsunken livmoder

Årsagen til cystocele er ofte svækkelse af bækkenbundens strukturer, hvilket kan skyldes faktorer som graviditet, fødsel, aldring og gentagne tunge løft.

Tilstanden er karakteriseret ved en svækkelse eller strækning af bindevævet og musklerne i bækkenbunden. Det resulterer i en fremadgående prolaps eller fremspring af blæren ind i skeden. Denne tilstand kan være mild til alvorlig og kan forårsage ubehag, smerte og i nogle tilfælde signifikant påvirke en kvindes livskvalitet.

De mest almindelige symptomer

 • Tyngdefornemmelse eller fornemmelse af at noget falder ud
 • Problemer med vandladning eller afføring
 • Sår, hvis livmoderen er sunket helt ned og stikker uden for skedeåbningen

De hyppigste gener

 • Følelse af fylde eller trykken i underlivet. Nogle beskriver det som en følelse af at sidde på en lille bold
 • Lændesmerter
 • Følelse af at noget kommer ud af skeden
 • Smertefuldt samleje
 • Der kan evt. komme generende lyde fra skeden
 • Vanskeligheder, når man lader vandet eller har afføring
 • Gener, når man går

Det er almindeligt, at disse symptomer bliver værre, efter man har stået op i lang tid, og at de tiltager i løbet af dagen. Symptomerne aftager, når man lægger sig ned. Derfor er mange mest generede om aftenen og mindst generede om morgenen. 

Generne fra den nedsunkne livmoder bliver værre:

 • I stående stilling
 • Ved hoste
 • Ved forstoppelse
 • Ved tungt arbejde

Diagnosticering af Cystocele


Hvordan diagnosticeres nedsunken livmoder?

Lægen kan stille diagnosen på grundlag af de gener, du har, og ved at foretage en gynækologisk undersøgelse.

Ved en gynækologisk undersøgelse (underlivsundersøgelse) kan man se, at livmoderen er nedsunket. Lægen bedømmer graden af nedsynkning. Det kan man gøre ved at trække forsigtigt i livmoderen for at se, hvor let og hvor langt den kan trækkes. Undersøgelsen er ikke forbundet med smerter.

Lægen beder dig måske også om at stå på gulvet, hoste eller bruge bugpressen, som man bruger, når man skal af med afføringen. Det øger trykket på livmoderen og provokerer den til fremfald.

Hvis du har andre gener, som f.eks. problemer når du tisser, kan det skyldes, at der er kommet knæk på urinrøret på grund af nedsynkningen. I sådanne tilfælde kan det være nødvendigt at foretage en røntgenundersøgelse af urinvejene. Det foregår ved, at du får sprøjtet farvestof ind i en blodåre og får taget en serie af røntgenbilleder. Billederne bliver taget for at se, hvordan urinen løber fra blæren.

Ultralyd kan i nogle tilfælde afsløre eller udelukke andre problemer i bækkenet. I de fleste tilfælde udføres ultralydundersøgelsen gennem skeden.

(Kilde sundhed.dk)

Hvordan behandles Cystocele?

Man behandler en nedsunken livmoder for at forebygge, at det bliver værre og for at forebygge problemer med vandladning. Behandlingen afhænger af, hvor svagt støttevævet (bækkenets muskler og led) omkring livmoderen er blevet.

Træning af bækkenmuskulaturen (knibeøvelser) kan være effektivt. Du kan styrke musklerne i bækkenet ved at lave øvelser hjemme.

Hos kvinder, som har passeret overgangsalderen, kan hormonbehandling med østrogen lokalt i skeden eller som f.eks. tabletter, være en løsning.

Operation er aktuelt, hvis du har mange gener, og hvis en kombination af bækkenbundsøvelser og østrogenbehandling ikke hjælper tilstrækkeligt. I dag regner man ikke operation for nedsunken livmoder for at være et større indgreb.

Hvis du ikke ønsker operation, eller en operation er en stor belastning for dig, kan du vælge at bruge et pessar. Det placeres i skeden og kan forhindre, at livmoderen synker ned.

Tak for besøget!

Hvis du vil undgå at gå glip af nye indlæg, er det muligt at tilmelde nyhedsmailen.
Som modtager af nyhedsmail får man også adgang til de gratis e-bøger i det digitale bibliotek