En dag i fleksjob

  • 1 uge siden
  • 4Minutter
  • 721Ord

Jeg blev tilkendt fleksjob i januar 2021, og det er uden tvivl en af de bedste beslutninger, jeg har taget. Arbejde har altid betydet meget for mig; det giver mig struktur, mening og følelsen af at bidrage med noget. Men som kronisk syg kan det være en svær balance at finde det rette tempo mellem helbred og arbejdslyst.

Her kommer fleksjobbet ind som en venlig hjælper. Det har givet mig muligheden for at fortsætte med at arbejde, men på en måde, hvor min krop også kan være med. Jeg har fået en ramme, hvor pauser er tilladt, og jeg kan justere tempoet, når kroppen kræver det.

Og det bedste var, at jeg fik mulighed for at beholde min stilling, blot på færre timer og tilpassede arbejdsopgaver.
Billedet der medfølger indlægget, er fra mit 10 års jubilæum sidste år hvor jeg blev fejret i stor stil.

Fra fuldtidsjob til fleksjob

Lad os være ærlige, det var ikke nemt at sige farvel til fuldtidsjobbet. Jeg elskede at arbejde 37 timer om ugen, men min krop gjorde ikke. Efter flere forsøg på at overhøre alle signalerne fra min krop, måtte jeg erkende, at det ikke gik længere. Det var som om, nogen havde trykket på “sluk”-knappen, og jeg vidste, at noget måtte ændres.

Overgangen fra 37 til 18 timer var mærkelig, som om man skruede ned for volumen på sin yndlingssang. Men samtidig åbnede det op for noget helt andet. Mit fleksjob har givet mig den plads, som jeg har brug for. Nogle dage kræver kroppen flere pauser, og andre dage er jeg i flow og kan arbejde næsten uafbrudt. Den største gave er, at jeg ikke er fuldstændig drænet efter arbejde, så der også er lidt energi til at være Bettina, mor, veninde og menneske.

Ske-teorien og arbejde

Som kroniker handler det ofte om at balancere sin energi, eller “skeer“, som mange af os kalder det. Hver morgen står jeg op og vurderer, hvor mange skeer jeg har til rådighed. Før fleksjobbet var der dage, hvor jeg havde brugt næsten alle skeerne allerede før frokost, hvilket gjorde resten af dagen til en uendelig kamp. Men nu, hvor arbejdet er tilpasset min kapacitet, har jeg fundet en balance, hvor skeerne kan holde lidt længere.

Når jeg har arbejdet mine 3,5 timer, føles det for mig som at have brugt den samme mængde energi, som en rask person bruger på en fuld arbejdsdag. Jeg er stadig udmattet, men forskellen er, at jeg nu kan tage en pause, hvile og faktisk genoplade, så jeg også har lidt overskud til familien senere.

Overvejer du selv fleksjob? 

Er du selv i overvejelser om fleksjob? Så er her nogle tips, der måske kan hjælpe dig på vej:

– Start med din læge. Din læge kan hjælpe dig med at sætte ord på dine udfordringer og behov, inden du kontakter jobcentret.

– Kommunikation med jobcentret. Vær ærlig og åben omkring dine begrænsninger og udfordringer, så du kan få den rette støtte.

– Find balancen. Fleksjob er netop fleksibelt, så vær ikke bange for at justere arbejdstiden eller opgaverne løbende.

– Tænk langsigtet. Fleksjob kan være en langsigtet løsning, der hjælper dig med at forblive aktiv på arbejdsmarkedet uden at gå på kompromis med dit helbred.

Læs mere om Fleksjob

Fleksjob har ændret mit liv

Den største gave ved mit fleksjob er, at jeg stadig kan være en del af en arbejdsplads og føle, at jeg gør en forskel, uden at skulle betale prisen med mit helbred. Jeg kan arbejde, men på en måde, der giver mening for både min krop og mit sind. Nogle dage er stadig hårde, men de gode dage, hvor jeg finder balancen, er uundværlige.

At lytte til sin krop er ikke et nederlag; det er en styrke. Fleksjob er ikke kun en løsning, det er en ny måde at leve og arbejde på, der tager hensyn til begge dele. Det handler om at finde den rette vej, hvor både du og din krop kan følge med.

Tak for at dele
icon_Follow_da_DK En dag i fleksjob
da_DK En dag i fleksjob

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *